Már az alapoktól nemzetközinek kell lenni


Palotai Olivér nevét mindenki ismeri a fodrász szakmában, sőt egyre többen azok közül is, akik még csak szeretnének bekerülni. A Clips Akadémia létrehozója szerint a fodrászat ma már egy hangverseny, amiben mindenki megtalálhatja a saját önkifejezési módját. Aki pedig elvégzi ezt az iskolát, könnyen New York vagy London egyik elegáns szalonjában találhatja magát.

Palotai Olivér fodrász Hogyan kerültél kapcsolatba a londoni fodrász-elittel?

Már nagyon fiatalon megnyitottam az első szalonomat, de utána kimentem Londonba, hogy a Toni&Guy akadémiáján tanuljak. A három év alatt nagyon jó kapcsolatot alakítottam ki az ottani fodrászokkal és oktatókkal, és nagyon jóban lettem Toni Mascoloval is. Ők inspiráltak arra, hogy még jobban elmélyedjek a szakmában, elvittek a londoni fashion irányzatok felé, nagyon sok szemináriumot is elvégeztem, majd végül megkérdezték, hogy nincs-e kedvem nyitni egy Toni&Guy szalont. Természetesen volt, ám ennek a létrehozása két és fél évembe került.

Ami először nem is Toni&Guy szalon volt...

Igen, ez az 1999-ben létrehozott első szalon az Essensuals volt, a Toni&Guy egy úgynevezett diffusion-ja, alvállalkozása. 25-30 emberrel nyitottunk, jó csapat volt, amit az is mutat, hogy onnantól kezdve 2009-ig minden házon belüli versenyt mi nyertünk meg. Ennek az a lényege, hogy a Toni&Guy minden évben megrendez egy versenyt a világszerte működő több száz saját szalon között, ami mondjuk 2000 embert jelent, és közel tíz éven át minden alkalommal mi nyertük meg. Ez elég nagy dolog szerintem. Volt, amikor három kategóriában is nyertünk. A versenyeknek általában kreatív díja volt, például együtt dolgozhattunk az angolokkal, megcsináltunk egy világkampányt, egy fotósorozatot, így az egész világon, az összes üzletben a mi képeink vannak kint a kirakatban. Valójában mindenhol megismerték a nevünket.

Egy sikeres szalon mellett miért jut valakinek eszébe egy akadémiát létrehozni?

Az Essensuals mellett elég sok negatív dologgal kellett szembesülnöm. Nagyon sok olyan végzős fodrász jött hozzám diplomával, aki el akart helyezkedni nálam a szalonban, de sajnos nem tudtam felvenni, vagy még legalább két-három évig oktatnom kellett. Emellett már akkor is tervben volt, hogy nyitunk új üzleteket, így olyan embereket kellett kiképeznünk, akik a londoni színvonalnak megfelelő szakmai tudással rendelkeznek. Úgy láttam, hogy sokkal jobb, ha már az alapoktól kezdve én kezdem el őket oktatni, és arra is rádöbbentem, hogy Magyarországnak szüksége van egy pozitív és életrevaló oktatási rendszerre, amit aztán a Clipsben alakítottam ki.

Azért elég merész dolog belevágni az oktatásba, nem?

Igen, de ez nálunk amolyan családi vállalkozás, hiszen édesanyám régóta dolgozik a fodrászoktatásban, így én tulajdonképpen nem elkezdtem, hanem belekerültem, és közösen csináljuk. Amit én hozzá tudok tenni, az az újszerű látásmód, és a Londonban szerzett szakmai tapasztalatom.

Van valamilyen rosta a felvételin?

Általában fiatalokat veszünk fel, tehát a rosta arról szól, hogy szeretjük a fiatalokat, de nem utasítjuk el a fiatal lelkületű idősebb embereket sem. Az egyetlen komoly feltétel, hogy rugalmas, fiatalos és nyitott legyen a jelentkező, és természetesen legyen benne elhivatottság és kitartás, mert anélkül felesleges bármibe belevágnia. Ez egy nagyon nagy lehetőség, amit érdemes kihasználni, hiszen nem csak a Toni&Guy egyik vezető fodrászától tanulhatnak, hanem a nemzetközi kapcsolatainknak köszönhetően a világ összes országába ki tudjuk őket közvetíteni. Hamarosan beindul Magyarországon is egy fodrászügynökség, kifejezetten a Clipsben végzettek számára, erről itt a honlapon lehet majd információkat szerezni.

Miért olyan fontos, hogy kineveld a konkurenciát?

Szerintem ez a kérdés a múltban született meg, amikor a fodrászat még egy szűk és konzervatív szakma volt, ami körülbelül hat hajvágásból állt, borotválásból, és külön volt választva a férfi és a női fodrászat. Nem kapcsolódtunk annyira nemzetközi vonalakhoz, divathoz, trendekhez, és a szakma művelőinek csak kevés fortély volt a kezében. Ezért akarták a régi szakik megőrizni a titkukat, általában csak egy-két embernek adták át ezt, vagy igazából nem is adták át, hanem csak elleshető volt ez az egész. Ez volt a régi kor. Az új korban mindenkinek megvan a lehetősége arra, hogy jó legyen, mindenki megkapja az esélyt arra, hogy az alapoktól kezdve tanuljon, de egy bizonyos szint után a fodrászat már nem oktatható. Így én azt gondolom, hogy tulajdonképpen nem tudok magamnak konkurenciát termelni, hiszen már annyira sokrétű lett a szakma, annyira szerteágazó és annyi különböző szekciója van, és ezek nagy része már nem tanítható. Olyan ez, mint egy hangverseny, amit mindenki együtt játszik. Bárki megtalálhatja a saját helyét, de ez nagyon soktól függ, kitartástól, kreativitástól, érzékenységtől, szellemi fejlettségtől, üzleti érzéktől és még sorolhatnám. Ha a megtanulható dolgokat a fiatalok nem tőlem tanulják meg, akkor megtanulják mástól. De ha választhatok a kettő között, akkor inkább tőlem tanulják meg, mert akkor rám fognak pozitív képként emlékezni.

Mi az a plusz, amit egy fodrásztanuló megkap a Clips Akadémián?

A fodrász képzésen belül olyan oktatási alapokat fektettünk le, amelyek Angliában is az alapoktatáshoz tartoznak, tehát aki nálunk végez, az valóban megállja a helyét az egész világon. Az alapokat pedig egy továbbképzéssel bővítettük, amiben nagyon sok minden van, például hajtörténelemtől kezdve a kreatív fejlesztő tréningekig. A legfontosabb, hogy önállóvá neveljük a fodrászt, hogy tudjon maga gondolkozni, amellett, hogy egy olyan szakmai tudást kap, amit sehol máshol. Az alapoktatásban a hajvágásra és a hajfestésre fektetünk nagy hangsúlyt, és a továbbképzésen megyünk rá a művészeti dolgokra. A továbbképzés után a tanuló egy olyan diplomát kap tőlünk, amivel külföldön és itthon egyaránt nagy esélyekkel pályázik arra, hogy bekerüljön abba a szalonba, ahova szeretne.

Erre mi a biztosíték?

A biztosíték természetesen az, ha kiválóan megtanulta az alapokat, tehetséges, kitartó és kreatív az illető. De mivel nemzetközi szinten is elég elismert nevem van, a dolog általában úgy zajlik, hogy ha valamelyik tanulóm jelentkezik egy szalonba, akkor ők felhívnak telefonon, hogy mondjak véleményt az illetőről. Ez Magyarországon is hasonló, ismerik a nevem, a színvonalat, amin oktatok, és a legtöbb nagy szalonban a volt tanítványaim dolgoznak, így meg fogja kapni az esélyt a munkára, ha emberileg is illik abba a csapatba. Emellett pontosan tudom azt is, hogy hogyan vizsgáztatják egy ilyen felvételi alkalmával az embereket – akár itthon, akár külföldön - így erre is trenírozzuk a tanoncainkat.