„Az iskola legtöbb diákjával szívesen dolgoznék együtt.”
– Interjú Alex Budaival

Alex Budai rendszeres vendégelőadója a Clips Akadémiának, évente többször is megmutatja mesteri fogásait a hallgatóknak. A New Yorkban élő hajszobrász keze alatt a legnagyobb hollywoodi sztárok is megfordulnak, és ott van a leghíresebb divatbemutatókon és fotózásokon is. Legutóbbi látogatásakor kérdeztük az iskoláról és a magyar szakmáról.

Alex Budai

Mi a véleményed a Clips Akadémiáról?

Ez a fodrász tanfolyam határozottan megállná a helyét sok amerikai, sőt New York-i fodrász képzés mellett! Gyönyörű helyen van a stúdió, a város szívében, az ott dolgozó tanárok pedig remek szakemberek és személyek. Minden alkalommal nagy örömmel jövök bemutatót tartani.

Hogy érzed, jól sikerült a legutóbbi bemutatód?

Amellett hogy két manhattani szalonban is dolgozom és tartok képzéseket és fodrász tanfolyamokat, és különböző továbbképző tanfolyamokat, nagyon sok divateseményen, újságban, tv-műsorban is dolgozom. Nagyon szeretem bemutatni a tudásomat, és fiatalokat tanítani. A mostani alkalom is nagyon jól sikerült. Ezt onnan is tudom, hogy a nap végén rengetegen odajöttek hozzám, hogy elmondják, mennyi mindent tanultak tőlem a fodrász képzéseimen. Azt hiszem ez egy azonnali visszajelzés, hogy sikeresen átadtam, ami akartam. Számomra nagyon fontos, hogy megmutassam a tudásomat a következő generációnak és inspiráljam őket!

Alkalmaznál olyan fodrászt, aki ezt a tanfolyamot elvégezte?

Természetesen! Az iskola legtöbb diákjával szívesen dolgoznék együtt.

Egyébként honnan ismered Olivért?

Van egy közös barátunk, Varró Szilvia sminkes, aki egy smink tanfolyamot szervezett itt a Clips Akadémián, őt az USA-ból ismerem, és ő mutatott be minket egymásnak három évvel ezelőtt. Én elég könnyen kijövök az emberekkel, főleg ha sok közös van bennünk, így elmondhatom, hogy benne gyorsan egy barátra találtam. Emellett nagyon szívesen segítek neki a Clips Akadémia dolgaiban.

Milyennek tartod szakmailag és mint embert?

Ő egy vérbeli fodrász, imádja ezt a szakmát, nagyon tehetséges és azt hiszem, kívül-belül mindent tud a hajról. Szenvedélyes abban, amit csinál, és mindig a legújabb technikák, anyagok és termékek érdekelik. Mindig tudja, mit akar elérni, és mindent megtesz ennek érdekében. Nagyon erős személyiség. Emellett egy spirituális ember, aki jó férj és jó apa is.

Mitől lesz valakiből jó fodrász?

Az első és legfontosabb dolog, hogy az illető megfelelő helyen képezze magát. Máskülönben semmilyen munkában nem jut előre az ember. Másodsorban a tehetséget említeném. Van, akinek egyszerűen kezében van a fodrászat, nekik nagyon könnyű dolguk van. De találkoztam már olyan fodrásszal is, nem volt ilyen szerencsés, mégis, annyira elkötelezett volt, hogy addig gyakorolt, amíg jó lett. Hiszen az is számít, mennyire akarja valaki, hogy sikeres legyen ebben a szakmában. A harmadik dolog a kommunikáció. Hogyan tudsz bánni az emberekkel, hogyan állsz hozzájuk, hogyan beszélsz velük, amikor a székedben ülnek. És persze más helyzetekben is.

Számodra mi volt a legnagyobb kihívás számodra fodrászként?

Számomra az volt a legnehezebb, hogy amikor együtt dolgoztam világhírű fodrászokkal, le tudjam győzni azt az önbizalomhiányt, amit Magyarországról hoztam magammal. Ahogy ezen túlléptem, már minden munka egy új, érdekes feladatnak tűnt, amit azért kell megoldanod, hogy egyre kiválóbbá válhass.

New Yorkban élve hogyan látod, mi a különbség egy budapesti és egy kinti fodrász között?

A legnagyobb különbséget határozottan a vendégek kiszolgálásában látom. Ennek a színvonala sokkal magasabb New Yorkban. A másik dolog az oktatás. Itt még azok a fodrászok is újabb és újabb tanfolyamokon bővítik a tudásukat, akik már eljutottak egy szakmai csúcsra. Budapesten a végzett fodrászok sokszor azt gondolják, ők már nem tudnak újat tanulni, és nem foglalkoznak többet a saját továbbképzésükkel. Pedig mindig van újdonság, csak az inspiráció hiányzik talán. Persze nem mondom, hogy mindenki ilyen, de sokkal többen, mint kellene.